Waarom goud kopen?

Weinig mensen begrijpen het nut en het belang van goud. Goud moet je zien als een soort verzekering, een verzekering tegen financieel onheil. Net zoals je een brandverzekering koopt tegen schade aan je huis of een autoverzekering koopt tegen schade aan je auto, zou je ook goud moeten kopen tegen schade aan je geld.

Goud is dan ook geld en geen investering. Wanneer je je vermogen wil beschermen zodat het in de toekomst zijn waarde kan behouden, dan is goud een goede plaats om te starten, zo verklaart Jim Rickards.

Wanneer je in je portemonnee kijkt en eurobriefjes ziet, denk je aan geld. Je ziet je euro’s en Bitcoins als geld, niet als een investering. Een investering brengt risico en rendement met zich mee. Je kan geld gebruiken om een investering te doen. Maar een briefje van €50 brengt niets op en is volgend jaar nog steeds een briefje van €50. Het is geld. Goud is ook geld.

Een ounce goud is over een jaar ook nog steeds een ounce goud. Een klomp geel edelmetaal brengt niets op, het zal zich niet mysterieus vermenigvuldigen, het zal niet roesten of van kleur veranderen. Goud is geld.

Centrale banken en de goudstandaard

De waarde van ons geld kan wel veranderen. Met €1 koop je volgende jaar misschien minder dollars of ponden dan vandaag. De waarde van goud kan ook veranderen. Maar een verandering in de waarde maakt het nog geen investering, het is slechts een verhouding tussen vraag en aanbod.

Centrale banken willen niet weten van een nieuwe goudstandaard. Maar dat is niet van belang, zegt Rickards. Centrale banken kunnen door de markten mogelijk gedwongen worden om terug over te stappen op een goudstandaard.

Je eigen goudstandaard

Om jezelf te beschermen kan je zelf al overstappen op een eigen goudstandaard. Dit doe je simpel door je papieren geld om te zetten in goud, door fysiek goud te kopen. Natuurlijk moet je niet volledig overschakelen op een goudstandaard, dan kan je in deze maatschappij niet meer functioneren. Maar voor  10% tot 20% van je vermogen fysiek goud kopen is al voldoende.

De meeste mensen hebben geen goud en alle instituten samen hebben een kleine allocatie tot goud, 10% tot 20% is dus ruim voldoende. Je hebt zelfs het voordeel dat je nog goud kan kopen om dit op te trekken, voor de grote instituten is dit niet mogelijk omdat daar niet voldoende goud voor is.

Schrik van confiscatie?

Wie schrik heeft voor confiscatie moet eens naar de geschiedenis kijken. Roosevelt confisqueerde goud in de Verenigde Staten in 1933, maar enkel de grote goudstaven die in de kluizen van de banken lagen. Hij kon dit doen door de banken eerst te sluiten. Persoonlijk bezit van goud kan zo goed als niet geconfisqueerd worden, zegt Rickards.

Goud is dus geld, geld dat nodig is wanneer het monetaire systeem in elkaar stuikt. De prijs van goud zal niet jaar na jaar 10% stijgen om na 7 jaar in prijs verdubbeld te zijn. Het zal rustig bewegen en dan omhoog schieten om daarna nog sneller te stijgen en dan in een melt-up terecht te komen. Dit kan gebeuren in een korte periode van enkele maanden.

Uiteindelijk zullen er 2 soorten mensen zijn: diegene die goud hadden voor de prijsuitbarsting en mensen die geen goud hebben. Papiergeld zal uitgestorven zijn, pensioenfondsen waardeloos en verzekering en annuïteiten zijn weggevaagd door inflatie, besluit Jim Rickards.

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!

 

Goud kopen? Maak een afspraak met Europese GoudStandaard